Další člen našeho sboru slaví narozeniny - Karel Kašpárek 106 let

21.12.2011 08:01

Další člen našeho sboru slaví narozeniny - Karel Kašpárek 106 let

Již opakovaně přichází skupina běloveských hasičů a známých za mužem, který pamatuje ještě Rakousko – Uhersko před 1. světovou válkou. Připravujeme si za dveřmi pokoje dárky a v duchu si říkáme, co nás očekává, jak na tom pan Karel Kašpárek je se zdravím. S uspokojením zjišťujeme, že se za uplynulý rok nezměnil, ba naopak, tentokrát mu to neobyčejně sluší, i když nohy už ho neposlouchají jako dříve. Upřímně a s neskrývaným obdivem mu všichni blahopřejeme k jeho již 106. narozeninám.
   Najednou řekne: „Ty jsi Hejzlar, viď?“ a obrátí se k mladému usměvavému muži, který svou tváří zřejmě nezapře, že pochází z rodu mlynářů z Bělovsi. Pomáháme starému pánovi otvírat okénka vzpomínek. „Je toho moc, nač si pamatuji,“ říká a vybavují se mu obrazy od nejútlejšího dětství. Vždyť on si pamatuje i na paní, která ho v předškolním věku hlídala, když oba rodiče odešli do Pickovky. Vzpomíná na pana učitele Marka, který s rukama za  zády chodíval mezi lavicemi a  dětem v chlapecké škole, tam, co je dnes v Náchodě katastrální úřad, vštěpoval do hlavy, že znát míry, váhy a peníze je velice důležité. Jo, tehdy se učitelé uměli zapsat dětem do paměti!
   Na Parkánech, v dílně pana Dvořáka (?) se vyučil truhlářem. To byl již polosirotek a svět zachvátila první světová válka. V polovině 20. let minulého století narukoval do Jičína k dělostřelcům. Když si vojenskou službu odbyl, vrátil se k truhlařině. Vzpomíná na velkou zakázku - to když truhlářská dílna pana Rykra(?) vyráběla všechna okna a dveře pro rozsáhlý areál tehdejší Městské spořitelny, dnes Komerční banky. Na co vzpomíná nejraději? Bylo by toho prý moc, nenachází jednu odpověď.
   Ptáme se, jak se mu v domově důchodců žije? Usmívá se a my tušíme, co nám asi zase jako dříve odpoví. Přesto nás jeho slova znovu překvapují a osvěžují jak pramínek čisté vody. Říká: „Kdyby se všichni měli tak, jak se mám já tady, byl by na světě ráj.“ Kolik vděčnosti, střídmosti a pokory je v tomto muži! Jak velmi se liší od mnohých, kteří si jen stěžují.
   Ještě společné foto a loučíme se s nadějí na další milé setkání.
                                                                                                                                                                                            Alena Čtvrtečková

Další fotografie naleznete: zde.

Web Královéhradeckého kraje: zde.

Hradecký deník: zde.

Český rozhlas Hradec Králové: zde.

Náchodský deník: zde.

iDNES.cz: zde.

Náchodská.tv (34.vysílání): zde.

Noviny ECHO (leden 2012)

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena./ webmaster Richard Švanda/