V sobotu 29. 8. 2009 běloveští oslavili výročí 55 let nepřetržité práce s mládeží

01.09.2009 08:30
V sobotu běloveští oslavili výročí 55 let nepřetržité práce s mládeží  
 
 Video 1:
www.youtube.com/watch?v=NdnAA64oOi8 

 Video 2:

www.youtube.com/watch?v=w_TwFdlToKI

 Fotky:

jp1974.rajce.net/Oslava_vyroci_55_let_prace_s_mladezi_v_Belovsi

 Náchodský deník:

nachodsky.denik.cz/zpravy_region/v-belovsi-oslavili--let-prace-s-mladezi20091005.html

 Noviny ECHO:

www.novinyecho.cz/echo/echo_25_2009_CZ.pdf

 Webové stránky senátora Ing. Petra Pakosty:

www.pakosta.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=204

 Další odkazy:

www.ct24.cz/diginaves/65641-hasici-v-belovsi-oslavili-55-let-nepretrzite-prace-s-mladezi/

www.mestonachod.cz/na/z_servis/aktuality/aktualita.asp?id=378 

www.mestonachod.cz/na/z_servis/zpravodaj/archiv_09/z1009.pdf

www.velkeporici.cz/zpravodaj/?more=10#news10

www.mestohronov.cz/hronovske-listy/clanek/u-nas-10-2009

nachodsky.denik.cz/zpravy_region/oddil-mh-beloves-zaznamenal-zvyseny-20091022.html 

Poslední srpnovou sobotu běloveští oslavili půlkulaté výročí - 55 let nepřetržité práce s mládeží v hasičském oddílu při SDH Běloves. Tuto slavnostní událost si nenechali ujít ani další spoluobčané z Náchoda a z jeho blízkého okolí.
 

 

 

 

 

Úplné začátky práce s mládeží v SDH Běloves se datují do poválečných padesátých let, kdy se do činnosti sboru aktivně zapojuje bratr Jiří Bek, jehož přičiněním v roce 1954 vzniká při běloveském hasičském sboru první družstvo žáků. V roce 1956 se družstvo rozrůstá a jeho vedením výbor sboru pověřuje bratry Jiřího Beka, Miloše Stránského a Josefa Pšeničného, jako výpomocný vedoucí je zvolen bratr Škoda. V roce 1977 je na ZŠ v Bělovsi uspořádána náborová akce a záhy se ke sboru hlásí 29 nových členů mladých požárníků, kteří z velké části pracují ve sboru dodnes. V roce 1978 dochází k rozdělení do více oddílů, které vedou bratr Jiří Bek a Miloš Macek. Druhý nábor do oddílu mladých požárníků v Bělovsi byl proveden na náchodských školách v roce 1980. V tomto období v Bělovsi pracovalo pod vedením zkušených vedoucích a instruktorů celkem 13 oddílů mladých hasičů, ve kterých bylo zapojeno více jak 100 mladých požárníků. Po roce 1989 se oddíl v důsledku odchodu generační vlny potýká s nedostatkem členů. V roce 2000 se po náboru do oddílu přihlásilo 25 dětí. V roce 2004 byl proveden nový nábor dětí a tímto rokem se datuje i vznik současného kolektivu. Vedoucími oddílu, který dnes navštěvuje 35 členů ve věku od 6 do 16 let, jsou Dáša Kadlečková a Jarda Čmelík. Pomáhá jim několik zkušených instruktorů: Kuba Šimek, Vašek Matoušek a Jardova manželka - Šárka Čmelíková.

 

Dopolední sobotní déšť a zamračená obloha nevěstila nic dobrého. Kolem poledne však dorazil kouzelník - Miloš Malý, který mávnutím kouzelné hůlky přičaroval hřejivé odpolední sluníčko. I přes rozmary počasí byla proto účast poměrně hojná. Ve 14 hodin vedoucí oddílu - Jarda Čmelík zavelel ke slavnostnímu nástupu současných, ale i dříve narozených, mladých hasičů, kteří kdysi oddíl navštěvovali. V davu lidí se několik bývalých členů skutečně našlo. Velitelé družstev následně podali Jardovi hlášení. Po slavnostním nástupu starostka sboru - Šárka Cimbálníková, přivítala všechny návštěvníky a představila hosty, kteří přijali její pozvání. K Mladým hasičům následně promluvil senátor - pan Ing. Petr Pakosta, a do další činnosti jim popřál hodně sil, hodně štěstí a hodně zdravého rozumu. Nezapomněl je obdarovat pěkným dárkem. Mladá hasička - Bára Punarová, převzala z jeho rukou plyšového pejska - maskota, který si děti od nynějška budou s sebou vozit na soutěže. Dětem hodně úspěchů také popřála poslankyně parlamentu ČR- Mgr. Zdeňka Horníková.

 

 

V zápětí začalo kouzelnické show náchodského mága – Miloše Malého, nositele hned několika zajímavých soutěžních ocenění. Miloš si svým příjemným projevem a šikovností záhy získal pozornost nejen dětí, ale také dospělých - přihlížejících rodičů. Vykouzlit za uchem žvýkačku nebyl pro Miloše žádný problém (také mi jednu vyčaroval). Kouzla s kartami, lanem, kruhy či míčky vzbudila v Milošově podání na tváři nejednoho přihlížejícího úžas. Miloš se během odpoledne pohyboval mezi jednotlivými návštěvníky, kteří tvořili hloučky, a zájemcům podepisoval své fotografie (a když došly, tak na ruku).

 

 

Fotografie během odpoledne svým příznivcům podepisoval také další host oslav - student pražské Konzervatoře, začínající herec a moderátor rádia Relax – Jakub Štěpán. Z rozhovoru s Jakubem vyplynulo, že díky svým rodičům již od dětství navštěvoval v umělecké škole hru na klavír a zpěv, což ho tehdy, jak sám přiznal, vůbec nebavilo. Teprve až  úderem 7. až 8. třídy ZŠ byla Konzervatoř a herectví jeho jasnou volbou. Jakub, který se stal osobností zářijového Náchodského Swingu, si s dětmi povídal nejen o herectví.

 

 

Slavnostní odpoledne se však neslo především ve znamení soutěží s hasičskou tématikou. Mladí hasiči přihlížejícím předvedli ukázky štafety 4x60, štafety dvojic, požárního útoku CTIF a královské disciplíny - požárního útoku. Po pokaždé ukázce výcviku MH si ostatní děti mohly za asistence dospěláků a MH jednotlivé disciplíny v upravené podobě vyzkoušet. Stříkání na plechovky, chůze po kladině, překonávání překážky příčné břevno - to je jen krátký výčet těchto hasičských disciplín. Ukázky odborně komentoval také bývalý běloveský mladý hasič – Milan Kligl. Největší úspěch měl poslední úsek štafety 4x60 – spojování hadic. V soutěžích děti získávaly hasičské peníze, za které si mohly “koupit” pěkné ceny. Jednalo se o bonbóny, žvýkačky, čokoládové tyčinky, samolepky, propisovací tužky, hračky, trička, čepice, časopisy, fixy, bločky, svítilny, pastelky, hrníčky, tašky, čaje, které dětem věnovaly sponzoři oslav.

 

 

Návštěvníci se během oslav mohli občerstvit - dát si kýtu na rožni, hranolky, párky, klobásy či uzenou krkovici z udírny, ale také zpropadeně dobré lívance se šlehačkou či minizákusky, z nápojů pivo Primátor 12°, točenou malinovou limonádu, kávu a další.

 

 

Děti měly možnost vyzkoušet si znalost dopravních značek. Příslušnice Policie ČR dětem věnovaly Pexeso s dopravními značkami a další drobné dárky. Permanentně během celého odpoledně si děti mohly rovněž zajezdit na lanovce, raftu či lodičkách, a to za odborné asistence členů Eldoráda Náchod, či vystoupat na hasičský žebřík, nebo se na chvíli vpasovat do role lukostřelců. Pro úplně nejmenší byl před zbrojnicí připraven slalom na odstrkovací motorce. Hod kroužky na tyče a hod míčky na Soptíka se staly také oblíbenými atrakcemi. Další zájemci si mohli s Michalem Květoněm zajezdit v hasičském voze zn. Liaz. Jen pro zajímavost - babička Eliška, kterak členové sboru tento vůz pojmenovali, letos slaví 45 let… Pro všechny návštěvníky byla v klubovně připravena dobře zorganizovaná výstava historických materiálů – oddílových kronik a dalších písemností a dokladů, které se vztahovaly k činnosti práce s mládeží v oddílu.

 

 

K poslední soutěži - pro dospělé- vyzval “staré” mladé hasiče Milan Kligl a požádal je, aby ze svých řad sestavili pětičlenná družstva. Také dospěláci tedy měli možnosti zasoutěžit si v požárním útoku a ukázat tak svým dětem, jak kdysi jako mladí hasiči pracovali. Družstva se nakonec podařilo zformovat. Zapojili se i běloveští. Do jednoho z družstev se bez dlouhého zaváhání přihlásil i jeden z hostů – Jakub Štěpán. Ten na sebe prozradil, že byl kdysi také mladý hasič a v soutěžích reprezentoval oddíl z Mezilesí u Nového Města nad Metují. Po dalším kouzelnickém vystoupení Miloše Malého, který byl kdysi mj. také členem oddílu, následovalo vyhodnocení soutěžního klání dospěláků. Z pěti soutěžních družstev nakonec překvapivě zvítězila s časem 43:16 formace z Eldoráda.

 

 

Po vyhodnocení soutěže dospělých starostka sboru poděkovala všem návštěvníkům za účast a pozvala je do hasičské zbrojnice, kde se od 19 hodin do ranních hodin konala taneční zábava. Pěkné písničky k tanci i k poslechu zahrál STANLEY.

 

 

Hlavními sponzory oslav byl Nadační fond Petra Pakosty, firmy Beneš a Lát, a.s. (obch. zn.: Vista, s.r.o. Semily), Philipp-sportovní trávníky, Praha, Atelier Tsunami, s.r.o., Náchod, Pivovar Náchod, a.s., Tamadex s.r.o. Hronov a projekční kancelář INS, s.r.o., Náchod. Čím více penízků děti získaly, tím větší šanci měly získat hodnotnější cenu. Všem sponzorům děkujeme a těm hlavním zvlášť.

 

Kdo se oslav účastnil, neprohloupil. Ukázky Mladých hasičů se jistě pro některé děti staly motivací - pracovat v nějakém zájmovém kroužku či sportovním oddílu. Pro starší děti bylo soutěžní odpoledne pěkným rozloučením s prázdninami a současně startem do nového školního roku. Kulaté výročí (60 let) běloveští oslaví v roce 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena./ webmaster Richard Švanda/