Objevili jsme na internetu jednu z reakcí na naše oslavy 125. let SDH

18.01.2009 19:22

 

Jirka Polák (náš nový aktivní člen) našel jednu poměrně zajímavou reakci na naše oslavy.

článek si můžete přečíst zde: https://belobradek.blog.idnes.cz/c/48147/Dobrovolni-hasici-jsou-k-necemu.html 

Mě osobně zaujala diskuse pod článkem, do které jsem si neodpustil přispět.

Mám však dojem že je to docela zajímavé i horké téma, které by si zasloužilo i názory našich členů. Proto vyzívám všechny , kdo si myslí že k tomu mají co říct. A proto přispějte troškou do naší sekce diskuse.

Ahoj   Jarda 

 

Celý článek i následnou diskusí :

Dobrovolní hasiči - jsou k něčemu?

V Bělovsi dobrovolní hasiči slavili 125 let od založení. Bylo vůbec co slavit?

 

Jako dítě jsem do "hasičáku" chodil. Byl to únik od pionýrských oficialit a nenudili jsme se. Vzpomínám na to rád. Takže jsem si nemohl nechat ujít oslavy u nás v Bělovsi.

Byly ukázky požárního sportu dětí, přijely historické stříkačky, byl povoz s koňmi, profesionální hasiči a záchranná služba simulovali zásah při autohavárii včetně hořícího auta, proběhla ukázka záchrany visícího člověka na laně....

Hlavně se ale sešli lidi. dali si pivo a párek, večer byla zábava. Sousedi se sešli, potkali se známí.

Když pominu práci dobrovolných hasičů při požárech, záplavách a dalších nepříjemnostech, tak spolkový život určitě obohacují. A na vesnicích ho často drží při životě.

A že pijí, tak to je pravda, u ohně vám vyschne v hrdle. Stejně jako při sportu. Pro mě tedy hasiči spolkem opilců rozhodně nejsou.

 

A co se týká těch profesionálních hasičů, tak s těmi mám jen nejlepší zkušenosti. Patří mezi několik málo opravdu fungujících složek státu.

Diskuse k článku:

 

MĚ MRZÍ (SID09, mail, 17.01.2009 22:06 )
proč byl u nás zrušen spolek ostrostřelců ? Měl takovou hezkou a dlouholetou tradici a navíc hezky každoročně stříleli i ku ptáku.
 
Není to jen o pivu (cmelak, mail, 17.01.2009 21:57 )
ve většině příspěvků a vlastně i v povědomí lidí jsou dobrovolní hasiči ve spojení s pivem a alkoholem. Nevim proč je tento názor tak zažitej. Snad kvůli pár pitomcům hasičům co se opili na veřejnosti nebo snad kvůli filmu Hoří má panenko........ Nevim ale vim že Dobrovolní hasiči například úspěšně vychovávají mládež , starají se o prevenci a konečně i pomáhají u zásahů, povodní,  hledání ztracených osob a konečně se podílejí i na kultuře ve své vesnici. A především to pivo je až na posledním místě.  Stačí jen projet internet a podívát se na tu spoustu webových stránek SDH a získat povědomí o jejich opravdové činnosti.  
 
Trochu rozlišovat (Rescueinfo, mail, 01.09.2008 14:39 )
Tady se nerozlišují dvě věci: Jednotka požární ochrany obce, kterou zřizuje obec a která vyjíždí, když se něco děje a SDH, jako občanské sdružení, které pořádá plesy a zábavy. Těžko srovnávat jednotku, která ač je dobrovolná, tak vyjíždí několikrát do měsíce a nějaké místní SDH, které existuje jen kvůli tomu pivu...
 
Sto let čekání... (cassul, mail, 01.09.2008 12:56 )
... a dvě hodiny hrdinství. Jo, to je těžké. Chlapi by chlastali tak jako tak, takhle navíc se podílí na něčem užitečném, co kdyby jednou...
 
Náhrada za dobrovolné... (radim36, mail, 01.09.2008 12:34 )
Pokud přijmete to, že každá vesnice bude platit 6 chlapů, co budou nostop v pohotovosti vartovat na hasičárně, tak dobrovolní hasiči jsou zbyteční.
 
Jsem z města (Sampis, mail, 01.09.2008 12:23 )
a podle mě dobrovoní hasiči spolkem opilců jsou. Ovšem jejich význam chápu více jako kulturní. Oni na vesnicích tvoří vlastně obec, kulturu a společenský život. A toto mohou města vesnicím jen závidět. Takže můj náhled na dobrovolné hasiče je pouze pozitivní. Prostě proto, že ti chlapy by stejně na pivo šli, takhle se u toho aspoň něco děje a to je vždycky plus.
Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena./ webmaster Richard Švanda/